3 manieren hoe je een auto kunt financieren

Er zijn een aantal manieren om een auto te financieren, in dit artikel gaan we 3 van deze manieren bespreken. In dit artikel worden de 3 manieren vergeleken op de voordelen en de nadelen per type financieren. De 3 vormen van autokrediet zijn: private lease, spaargeld of een lening.

Auto financieren met private lease

De eerste optie die je hebt voor het financieren van een auto is via private lease. Private lease, wat ook operational lease of operational leasing wordt genoemd, is in principe het huren van een auto. Bij private lease ben je aan het einde van het leasecontract geen eigenaar van de auto, soms heb je wel de optie om de auto tegen betaling over te nemen na de huurperiode. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden als je een auto wilt gaan leasen. Deze zaken zijn: 

  • Wat is er inbegrepen bij de maandelijkse kosten?
  • Wat gebeurt er als de auto kapotgaat of als je er vroegtijdig van af wilt?
  • Kan het contract tussentijdsopgezegd worden en zo ja tegen welke kosten?
  • Is het maandbedrag wel correct of betaal je te veel?

Een auto financieren met een lening

Er zijn twee belangrijke soorten lening voor een auto, namelijk: doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Deze leningen lijken erg op elkaar maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen. Het belangrijkste verschil is dat bij een persoonlijke lening de kosten op voorhand vaststaan. Bij een persoonlijke lening krijg je het geleende bedrag in een keer op je rekening gestort, vervolgens betaal je elke maand een vooraf vastgesteld bedrag voor rente en voor aflossing. De looptijd wordt ook van tevoren bepaald, de looptijd is hoelang je doet over het aflossen van de lening. Omdat de looptijd, de rente en het overige maandelijkse bedrag al vaststaan, weet je precies wat de persoonlijke lening gaat kosten en wanneer je klaar bent met betalen. 

Een doorlopend krediet is wat flexibeler en geeft minder zekerheid. Een doorlopend krediet heeft een kredietlimiet wat je op voorhand afspreekt met de bank. Je kan zelf bepalen hoeveel geld je opneemt en hoe vaak je dit doet, zolang je maar niet boven de kredietlimiet komt. De rente en de aflossing betaal je over het bedrag dat je steeds opneemt. Je kan afgeloste bedragen steeds weer opnieuw opnemen. Let wel op dat de rente tussentijds gewijzigd kan worden en je dus niet op voorhand weet wat je gaat betalen in de toekomst. Je weet dus ook niet wat het jou in totaal gaat kosten.

Een persoonlijke lening geeft je zekerheid over de kosten en de duur van jouw lening. Het doorlopend krediet geeft je flexibiliteit, omdat je het teruggestorte bedrag kunt opnemen. Sluit je een lening af om een ​​grote aankoop te doen? Dan is een persoonlijke lening de beste optie. Heb je voor langere tijd financiële ruimte nodig? Dan een doorlopend krediet dat goed bij jou past. Houd ook altijd rekening met het volgende:

  • Welke kredietverstrekker biedt de laagste rente op uw lening of krediet 
  • Kies een aflossingstermijn of percentage met de juiste maandlasten die bij u passen

Een auto financieren met spaargeld

Mocht je het geld hebben, is het aan te raden om een auto te financieren met je eigen spaargeld. Dit zorgt ervoor dat je nergens aan vast komt te zitten en ook niet onnodig rente hoeft te betalen.